plregelHet afgelopen jaar is er tijdens de professionele tours een aantal incidenten geweest omtrent bewogen ballen op de greens. Naar aanleiding hiervan hebben de R&A en de USGA besloten om vooruitlopend op de periodieke aanpassing van de Regels een wijziging in te voeren.


Met ingang van 1 januari 2017 zijn de Regels 18-2 "Bal bewogen door de speler", 18-3 "Bal bewogen door de tegenstander" en 20-1 "Opnemen en markeren van de bal" gewijzigd.


Per ongeluk bewogen bal(merker) op de green (regels 18-2, 18-3 en 20-1)
Indien de bal van de speler op de green ligt, volgt er geen straf als de bal of de balmerker per ongeluk door de speler, zijn partner, zijn tegenstander, of een van beide caddies of uitrusting wordt bewogen.
De bewogen bal of balmerker moet worden teruggeplaatst zoals voorzien in de Regels 18-2, 18-3 en 20-1.
Deze plaatselijke regel is alleen van toepassing als de bal van de speler of zijn balmerker op de green ligt en de beweging per ongeluk veroorzaakt wordt.


Noot: Indien wordt vastgesteld dat de bal van de speler op de green is bewogen als gevolg van wind, water of een andere natuurlijke oorzaak zoals door de zwaartekracht, dan moet de bal gespeeld worden zoals hij ligt op de nieuwe ligplaats. Een balmerker die onder gelijke omstandigheden is bewogen moet worden teruggeplaatst.

 

Straf voor overtreding plaatselijke regel:
Matchplay – verlies van de hole
Strokeplay – twee slagen


Let wel: deze bepaling geldt alleen op de green en als de beweging per ongeluk is veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat de speler iets op de bal laat vallen of met zijn voet de balmerker beweegt. Iemand die zijn bal opraapt op de green zonder de bal te markeren, loopt nog steeds een strafslag op en moet de bal terugplaatsen.

zie voorbeelden