Jean KortDe baan ligt er deze zomer weer geweldig bij en dit is het werk van o.a. John, Ronald, Theo en Jean die de baan en de greens in zo’n goede conditie houden.
Een mooie aanleiding voor de redactie om eens aandacht te besteden aan één van degenen die mede hiervoor zorgt. De meeste spelers kennen hem wel… Jean (de greenkeeper die wij ook kennen onder de naam Jan) zien we regelmatig aan het werk op de baan.

 

Jean Kort (29 jaar) heeft de MBO- opleiding Groentechnisch management, recreatie, sport, spel en toerisme gevolgd met de bedoeling t.z.t een camping te beginnen. Maar tijdens zijn stage bij de Golfbaan Kavel II beviel dit wederzijds zo goed dat hij in dienst is getreden bij de golfbaan waar hij inmiddels al weer 10 jaar werkzaam is. Het vak van greenkeeper heeft hij verder in de praktijk geleerd.

 

Zelf golft hij niet (wel eens een golfclinic gedaan). Hij vindt het wel leuk en denkt er in de toekomst misschien mee te beginnen.


Zijn werk is zeer afwisselend (maaien, zaaien, bunkers harken, snoeien greens bezanden, verticuteren, beluchten etc. etc.) en zijn er altijd wel problemen op te lossen: de vreemde kringen die we in de winter op de greens zien en waarvan we ons altijd afvragen….komt dat ooit nog goed? Het blijkt een schimmel te zijn die veroorzaakt wordt door een tekort aan UV licht en zodra er meer UV licht komt verdwijnt deze schimmel. We zijn dus weer gerustgesteld.


Hij is zuinig op de baan en het gaat hem aan het hart als hij op de green weer talloze niet gerepareerde pitchmarks ziet. Het is belangrijk dat pitchmarks zo snel mogelijk gerepareerd worden, je eigen pitchmark en zo nodig ook even een paar andere erbij. Kleine moeite en de green blijft mooi egaal.
De holes worden 1 keer per week gestoken en de plaats van de bal op de vlaggenstok geeft aan waar de vlag staat (laag betekent vooraan en hoog achteraan). Maar zoals Jean vertelt gebeurt het regelmatig dat de bal op de vlaggenstok door spelers hoog of omlaag wordt geschoven wat dus niet de bedoeling is.

 

De greens worden in de zomer regelmatig ’s nachts gesproeid. Ook als het regent is de baan weer verrassend snel droog. Dat komt door de goede drainage van de baan en zoals Jean vertelde wordt de drainage regelmatig doorgespoeld.

De werkzaamheden worden zoveel mogelijk gedaan zonder de spelers te hinderen maar toch zijn de spelers wel eens ongeduldig en wordt de bal al geslagen terwijl de greenkeeper nog binnen bereik van de bal is en komt er weleens een bal in zijn richting (baanpersoneel heeft altijd voorrang)!

 

Op de vraag of hij wel eens iets geks heeft meegemaakt in de baan moet hij even nadenken. Er kan hem zo snel niets te binnen schieten maar het ergste wat hij heeft meegemaakt en wat heel veel indruk op hem heeft gemaakt is dat hij een speler in de baan heeft moeten reanimeren. Zo blijkt dat ook de BHV cursussen die hij volgt erg zinvol zijn maar hij hoopt deze niet meer in de praktijk te hoeven toepassen.

 

Als we golfspelers op andere banen spreken die ook wel eens op Kavel II spelen worden er altijd complimenten gegeven over hoe de baan er bij ligt en we hopen dat alle leden en greenfee-ers nog lang en met veel plezier op deze mooie baan kunnen spelen.

 

We vonden het leuk om nader kennis te maken met Jean!