actie op de greenHoe zat het ook al weer?

Deze keer extra aandacht voor de belangrijkste regels op de green en meteen daaromheen.

 

1. Korte putts oppakken
Speel je qualifying of een wedstrijd? Dan moet je ook de korte putts maken; je mag de bal niet oppakken behalve in stableford als je geen punten meer kan behalen. (In matchplay mag je een korte putt wel geven en give-give is ook toegestaan).


2. Bal raakt andere bal op de green
Als er ook maar enige kans is dat je bij het putten een bal van een andere speler kunt raken, vraag de speler dan om de bal om te markeren. Want als een bal bij een putt op de green tegen een stilliggende bal op de green van een andere speler komt, dan krijg je twee strafslagen. (Je moet vervolgens jouw bal spelen zoals hij ligt; de andere speler moet zijn bal terugplaatsen waar hij lag. (In matchplay is het overigens anders: er volgt geen straf als je bal bij een slag op de green de stilliggende bal op de green van de tegenstander raakt.)


3. Voor je beurt putten
In strokeplay en stableford mag je voor je beurt putten als dat het tempo van het spel bevordert. Ook al ligt jouw bal dichter bij de hole dan de bal van een medespeler, je mag vast putten. (In matchplay is het anders: dan moet je nooit voor je beurt putten. Als je dat toch doet, dan mag je tegenstander eisen dat je de putt opnieuw doet.)


4. De bal per ongeluk raken
Het kan voorkomen dat een speler een stilliggende bal op de green per ongeluk raakt bij een oefenputt. Er is sinds 2017 geen straf meer als de bal of de balmerker per ongeluk 'door de speler, zijn partner, zijn tegenstander, of een van beide caddies of uitrusting wordt bewogen'. De bewogen bal moet worden teruggeplaatst.


5. Bal markeren
Als je de bal op de green wilt schoonmaken, dan moet je de bal eerst markeren. Doe je dit niet, dan krijg je een strafslag. Natuurlijk moet je de bal terugplaatsen waar hij lag.


6. Sproeikoppen
Direct rondom greens liggen vaak drie of meer sprinklers. Als je bal op een sprinkler ligt, dan heb je recht op een free drop. Want de sproeikop zit vast in de grond en is een vast obstakel. Als je met je stand last hebt van de sproeikop, dan heb je ook recht op een gratis drop. Er zijn ook gevallen dat je bal vlakbij de green ligt maar dat er een sprinkler tussen je bal en de vlag zit. Op sommige banen moet je de bal dan spelen zoals hij ligt (wat betekent dat je moet chippen in plaats van putten), maar op andere banen heb je op basis van een local rule recht op een free drop.


7. De vlag in de hole raken
Als je speelt vanaf de green en hierbij de vlag in de hole raakt, dan levert dat twee strafslagen op. Dus laat de vlag altijd bewaken, of haal de vlaggenstok uit de hole, als je een qualifying ronde of wedstrijd speelt. (Zoals bekend wordt het vanaf 1 januari 2019 anders, dan mag de vlaggenstok in de hole blijven staan).


8. Een liggende vlag raken
Als men speelt vanaf de green, dan mag men de vlaggenstok ook niet raken als de vlag is neergelegd. Raak je de vlaggenstok wel, dan betekent dat twee strafslagen.


9. Losse natuurlijke voorwerpen
Blaadjes en andere losse natuurlijke voorwerpen op de green mag je verwijderen of wegvegen. Dat geldt ook voor hagel en zand. Maar rijp en dauw zijn geen losse natuurlijke voorwerpen (het kleeft aan gras) en je mag rijp en dauw daarom niet wegvegen op de green.


10. De vlag rechtop zetten
Je hebt een korte chip voor de boeg en je wilt de vlag in de hole houden maar de vlaggenstok staat scheef. Mag je de vlag dan rechtop zetten? Ja dit mag.


11. Spikemarks
Je mag op de green een pitchmark van je eigen bal of andermans bal repareren voordat je gaat putten. Je mag ook oude hole-pluggen herstellen (de plaats waar de hole een andere keer gestoken is). Je mag nu geen schade van een spikemark (schoenschade) en dierenschade repareren (maar die regel gaat in 2019 veranderen).

 

Bron: golf.nl 14 augustus 2018